Hoppa direkt till innehåll

Kommunal stadshubb för Internet of Things öppnar i Helsingborg

Öresundskraft och Helsingborg blir först i landet med att erbjuda en öppen kommunal stadshubb för Internet of Things – ”sakernas internet”. Det handlar om kommunikation mellan föremål, fordon och apparater – ett informationsutbyte som möjliggör nya tjänster och förbättrad service inom många områden.
– Utvecklingen kring ”sakernas internet” går i rasande takt. Om bara ett par år väntas 50 miljarder prylar världen över vara uppkopplade. Vi blir nu först i landet med att ta ett samhällsgrepp om den digitala infrastrukturen. Med en öppen stadshubb blir det möjligt för både offentliga verksamheter och privata aktörer att enkelt och kostnadseffektivt koppla upp sina sensorer. Genom dessa kan de skapa större kundvärde kring sina produkter och tjänster och dessutom utveckla helt nya tjänster. Det säger Bo Lindberg, chef för Kommunikationslösningar på Öresundskraft.
Genom ”sakernas internet” kan allt från hushållsapparater och hemelektronik till elnät och transportsystem sända och ta emot information, integreras i system och styras av sina ägare och användare.
– Vi testar tekniken skarpt nu i dagarna. Med infrastrukturen på plats är det bara fantasin som sätter gränserna för hur kommunikationen kan användas. Vi har redan fått propåer från olika verksamheter och företag som vill använda vårt nya nät, säger Bo Lindberg.
– Med den öppna stadshubben tar vi ännu ett viktigt steg i den snabba utvecklingen mot Smarta Helsingborg, vår öppna plattform för företag och invånare att skapa tjänster på. Vi vill vara Sveriges främsta testbädd för Smart City-möjligheter. Den digitala infrastrukturen är en förutsättning och nu bygger vi på det öppna fibernätet med ett trådlöst komplement, säger Martin Güll, digitaliseringsdirektör vid Helsingborg stad.
Den infrastruktur Öresundskraft skapar består av ett antal sändare/mottagare, så kallade LoRa-gateways, samt en digital plattform som bland annat hanterar säkerheten. Via nätet kan sensorer, som till exempel kan placeras i fordon, genom radiosignaler ”prata” med närmaste gateway. Därifrån går trafiken i det befintliga fibernätverket till plattformen och vidare till användaren.
Möjligheterna till informationsutbyte och service blir stora med stadshubben. Sensorerna, som ägs av kunderna, kan leverera alla tänkbara sorters mätvärden. De kan till exempel mäta temperaturer i luft och vatten eller luftföroreningar, rapportera om trafikskyltar som vält eller på annat sätt kommit ur sitt läge, hålla reda på hyrcyklar eller varna för trasig gatubelysning eller andra skador och faror.
– Första testet och användningsområdet blir att mäta täckningen. Det gör vi genom att montera sensorer i våra egna servicebilar, berättar Bo Lindberg. Tekniken med radiotrafik ger väldigt lång räckvidd och vi räknar med att en handfull gateways kommer att täcka hela Helsingborg.
Andra fördelar med radiotrafiken är att den är väldigt energisnål och mycket billigare än till exempel GSM. Själva sensorerna drivs av batterier med upp till 20 års livslängd.
Öresundskraft kommer att erbjuda sensorskommunikation via stadshubben och redan nu pågår diskussioner med flera kunder.
– Vi kommer att driva hubben helt affärsmässigt, med den styrka och de fördelar det innebär att vara en konkurrensneutral och lokalt välkänd aktör med lång erfarenhet av kommunikationstjänster, säger Bo Lindberg.

Kontaktperson:

Niklas Pettersson
Avdelningschef Teknik & Kommunikation, AO Kommunikationslösningar
Telefon: 042-490 33 58
E-post:
Länk till kundtjänst